Logo
Sommelo-kuoro
Webmaster:


Esittely

Sommelon johtajana aloitti elokuussa 2017 Marjukka Manner. Varajohtajanamme toimii Varpu Hyytiäinen. Fysioterapeuttina hän huolehtii kuoron äänenavausten yhteydessä suoritetusta laululihasten venyttelystä ja rentouttamisesta, jota nimitämme ruumiinavaukseksi.

Viikottaiset kuoroharjoitukset aloitetaan kevyellä jumpalla ja äänenavauksella. Yhdessä illassa ehdimme harjoitella 2-4 laulua. Uutta laulua eri äänet harjoittelevat tarvittaessa erikseen, mutta yleensä stemmaamme yhdessä vuorotellen eri ääniä. Kun harjoittelemme lauluja, joita on laulettu pidempään, haemme niihin sointia, eri äänten balanssia, tulkintaa, tunnetta, nyansseja ja ilmettä mukaan esityksiin. Laulamisessa käytettävä hengitystekniikka ja erilaisten mielikuvien hyväksikäyttö äänenmuodostuksen apuna ovat olleet myös huomion kohteina harjoituksissamme.

Toimintakauden aikana on pidetty yleensä kaksi viikonloppuleiriä, yksi syksyllä ja toinen keväällä. Lauantaiaamusta sunnuntai-iltapäivään kestävillä leireillä harjoittelutunteja kertyy usean harjoitusillan määrä. Jotta laulajat kestäisivät näin pitkan yhtämittaisen harjoittelun, on välipaloina vähän liikuntaa, tanssia ja leikkejä. Leireillä on ollut myös ulkopuolisia kouluttajia opettamassa äänenmuodostusta ja hengitystekniikkaa. Illalla rentoudutaan perusteellisemmin: saunotaan, uidaan ja lauletaan muutakin kuin kuorolauluja.

Perinteisesti olemme järjestäneet oman konsertin keväällä huhti-toukokuussa. Joulun alla on pidetty erilaisia joulukonsertteja myös yhteistyössä Toijalan muiden kuorojen kanssa. Petri Laaksosen kanssa on esiinnytty kahtena vuonna joulukonserteissa lähiympäristön kirkoissa. Monet iltamat olemme myös järjestäneet ja hauskaa on ollut kuorolaisilla, mutta varmasti yleisölläkin. Katselmuksiin Sommelo on osallistunut pienryhmänä ja kuorona muutaman kerran ja saanut kannustavaa palautetta tuomaristolta.

Kuoroyhteistyötä Sommelo on harrastanut muun muassa tshekkiläisen Vrbno pod Pradedem kuoron kanssa. Kesäkuussa 2001 oli Toijalassa kuorovieraita Tshekinmaalta ja Sommelo teki vastavierailun kesäkuussa 2002. Kuorolaiset ovat erittäin mukavia ja huumorintajuisia ihmisiä myös rajojemme ulkopuolella. Myös Leenan johtamien Vanajan Laulun ja Timotei-kuoron kanssa on ollut yhteiskonsertteja. Muutama vuosi sitten olimme Porin mieslaulajien vieraana ja pidimme konsertin heidän omassa konsettitalossaan. Sommelo on tehnyt yhteistyötä myös Toijalan Näyttämön kanssa esiintyen kahtena kesänä Viulunsoittaja katolla-musikaalissa.

päivitetty 18.8.2017