Logo
Sommelo-kuoro
Webmaster:


Historia

Sommelon alkuvaiheista mainitsee Toijalan Nuorisoseuran vuoden 1975 vuosikertomus: "Kansanlaulukerho aloitti toimintansa syksyllä. Jäseniä on mukana 11. Ohjelmisto on rakentunut kansanlauluperinteelle. Siitä se seuran musiikkiharrastus lähti liikkeelle. Tämän kuoron orastava liekki lepatti aikansa sammuakseen mieslaulajien puutteeseen". Tällöin Niilo Villanen kokosi ryhmän "likkoja" laulamaan kaksiäänisesti. Oli syntynyt "Nipan Likat". Vuonna 1977 ryhmästä sitten muotoitui nykyinen sekakuoro Sommelo. Sommelon "pikkusisko" Lippi syntyi vuonna 1979, lähinnä säestämään tanhuajia. Kun Niilo sitten yllättäen kuoli alkuvuodesta 1983, monet jo luulivat, että tämä oli Sommelon ja myös ehkä koko Toijalan Nuorisoseuran loppu. Niilon poismeno tapahtui vain pari tuntia Sommelon harjoitusten jälkeen. Tämä harjoitus jäi siis viimeiseksi hänen lukuisista kulttuuritöistään. Tilapäiseksi johtajaksi saatiin dir.cant. Jouko Koskela johtamaan Niilo Villasen muistokonserttia. Akaan seurakunnan 500-vuotisjuhlaan oli Niilo Villanen laatinut mahtavan kirkkokavalkadin. Itse hän ei ehtinyt nähdä teoksensa menestyksekkäitä esityksiä. Lippi ja Sommelo sen sijaan olivat lukuisana joukkona mukana esityksissä, nyt kuitenkin opettaja Juha Nuoran johtamina. Myöhemmin Lippi yhdistettiin Sommeloon ja Juha johti kuoroamme menestyksekkäästi vuoteen 1989, jolloin uusi Juha - Juha Viitanen - otti meidät ohjaukseensa. Sommelon tulevaisuus näytti taas hyvältä ja turvatulta ja intoa riitti.

Leena Aarnipuu-Lampela johti kuoroamme 17 vuotta syksystä 1994 syksyyn 2011. Se oli uudistumisen sekä kehittymisen aikaa ja Sommelo joutui tekemään ahkerasti töitä.

Syksyllä 2011 johtajaksi saatiin jälleen Juha. Juha Holma toi ohjelmistoon paljon omia sävellyksiänsä ja sovituksiansa. Kansainvälisten yhteyksiensä ansiosta Juha järjesti kuoromme Balchikin kansainvälisessä kuorofestivaalissa  5.-12.6.2012. pitämiensä sekakuorotyöpajojen runkokuoroksi. Juhan innoituksella (käynyt ennenkin) pääsimme 8-12.7.2015 osallistumaan Walesissa Llangollenissa kuorokilpailuun.

Mitä sana Sommelo sitten tarkoittaa? Nimi löytyy Kalevalasta. Sommelo on yleensä tuohesta tehty lankakerän pohja, jonka päälle lanka keritään. Kalevalan ensimmäisissä runoissa runonlaulaja kertoo, miten hän sai laulunsa ja kääri ne kerälle, sovitteli sommelolle, kelan pisti kelkkahan, sommelon rekosehen. Tultuaan sitten alle kuulun kurkihirren hän aukaisi sanaisan arkun, virsilippahan viritti, keritteli pään kerältä, suori solmun sommelolta.

Lue Olavin "muistelut" Meidän Sommelo (jäsensivulla). Ailan "muistiinpanot" alkavat sivulta 10. Lisätty tarinoita Juhan ajalta (13.8.2017)

Lue Maijan päiväkirja vuosilta 2017-2019!