Valkeakosken Sanomat Keskiviikkona 10.marraskuuta 2010

Akaalaiskuoro on nyt vahvempi kuin koskaan

Musiikki Sommelokuoron uusi levytys valmiina

Teksti, Juhani Valli
Kuva, Antti Kukila
toimitus.valkeakoskensanomat@sps.fi
kuvat.valkeakoskensanomat@sps.fi


Akaalainen Sommelo-kuoro on suurempi ja soivampi kuin koskaan aikaisemmin. Lähes 40 laulajan kuoro soi ylimaallisesti Pappilanniemen kurssikeskuksen Jaakon salissa harjoitustilanteessa.
Huomenna torstaina kuullaan näytteitä kuoron musiikista samassa salissa, kun kuoron kolmas äänite Kaipaus julkistetaan.
- Tätä kolmatta levyä suunniteltiin jo viitisen vuotta sitten. Pidimme konsertin tsunamikatastrofin jälkeen ja siitä syntyi kaipaus. Siitä tuli myös levyn nimi. Edellisellä levyllämme oli enemmän suomalaista kansanmusiikkia. Nyt mukana on myös hengellistä musiikkia ja instrumenttiosuuksia, selvittää kuoronjohtaja Leena Aarnipuu-Lampela.
Kuorolaiset soittavat itse uudella levyllään sooloinstrumenttiosuudet, samaten konserteissa.

Sommelo otti ensiaskeliaan vuonna 1975 nuorisoseuran kansanlaulukerhona.
Pari vuotta myöhemmin syntyi sekakuoro Sommelo. Leena Aarnipuu-Lampela on johtanut kuoroa vuodesta 1994.
- Kuorossa on tapahtunut vuosien aikana juuri sellaista monipuolista kehitystä kuin pitääkin. Kokoonpano on muuttunut vuosien aikana ja tosi paljon uusia laulajia on tullut mukaan. Toki alkuperäistä perusjoukkoakin on vielä jäljellä.
Sommelo on hyvin erinäköinen ja -kuuloinen kuin aiemmin. Kuoron nuorin laulaja on 14-vuotias, sanoo Aarnipuu-Lampela.

Levy äänitettiin Pappilanniemessä viime syksynä 2 viikonlopun aikana. Se oli Aarnipuu-Lampelan mukaan melko helppo hanke.
- Porukka tiesi, mitä tehdään. Kun ensimmäistä levyämme tehtiin, niin laulajat ihmettelivät, onko levyn teko niin työlästä.
Sommelolla on ollut esiintymisiä kohtalaisesti. Se on kuitenkin konserteillaan kerännyt salit täyteen. Sana on mennyt perille.
- Pappilanniemen konsertti on yleisölle tarkoitettu pienimuotoinen näyttö uuden levyn musiikista, sanoo Aarnipuu-Lampela.


Ensin Pirkanpojissa

Sommelon nuorin bassolaulaja on 14-vuotias viialalainen Juho Sten. Hän astui riviin tänä syksynä.
- Olin seuraamassa Sommelon kahta konserttia ja ne kuulostivat niin hienoilta, että kysyin kuoronjohtajalta, pääseekö mukaan. Tällaista musiikkia on hieno laulaa, vaikka en sitä varsinaisesti kuuntelekaan, sanoo Juho Sten.
- Olen pienestä saakka harrastanut laulua. Pirkanpojissa lauloin kakkossopraanoa ja vuoden olin mukana Viialan nuorisokuorossa. Koulua käyn Steiner-koulussa Tampereella.
Juho Stenin mielestä Sommelo kuulostaa täysin ammattilaiskuorolta, vaikka se on harrastajakuoro.
- Pirkanpojissa laulaminen oli liian taiteellista. Sommelo on erilaisempi ja tasokas porukka. Soitan lisäksi haitaria ja tarkoitus on soittaa sitä myös kuorossa. Toistaiseksi en ole kuorossa sitä soittanut.

 

Sommelo-kuoron levynjulkistamiskonsertti on Pappilanniemen Jaakon salissa
huomenna torstaina kello 19.