Keskiviikko 8.10.2014 – Akaan Seutu

Teksti Juha Kosonen, kuva: Mikko Peltoniemi

Akaan Seudun päätoimittajan puheenvuoro Sommelon joululevyn jukistamiskonsertissa

Toijalan Nuorisoseuran Sommelo-kuoron joululevy "Riemuitkaatte kansat kaikki" julkistettiin konsertissa Kylmäkosken kulttuurikirkossa torstaina 2. lokakuuta.

Akaan Seudun päätoimittaja Juha Kosonen pohdiskeli joululevystä ja Sommelo-kuorosta seuraavaa:

Mitä aistimme kun seuraamme esimerkiksi kuoron tai sinfoniaorkesterin konserttia? Kun olen ollut syyskuun alusta sellaisessa etuoikeutetussa asemassa, että olen saanut kuunnella – välillä hyvin intensiivisestikin keskittyen - Sommelo-kuoron tänään julkistettavaa Riemuitkaatte kaikki kansat –levyä, mietin mihin konserttia tarvitaan. Tästä voisi hyvin lähteä kulkemaan yhteen mieliaiheistani, miksi sinfoniakonsertteja esitetään televisiossa ja radiotoimittaja käy taidenäyttelyissä.

Mutta palataan tähän levyyn. Kuulas ja aurinkoinen syyskuu ei ole otollisinta aikaa vakavan joulumusiikin kuuntelemiselle. Sattui vielä niin, että levyn saatuani meillä oli menossa olohuoneen ikkunaremontti – ja kaikki peitettynä - ja soitin, jolla ensimmäisen kerran tätä levyä kuuntelin, oli autoradio. Ei mikään teknisesti huokaiseva kuuntelukokemus. Ajoin Sääksmäen Ritvalassa auton pellon laitaan ja aloin nauttia. Jos ei musiikki, niin ainakin maisema., ajattelin. Yhtäkkiä havahduin olevani vahvasti ajatuksissani ja kuuntelevani. Laulu vei voiton maisemasta ja joulu hiipi iholle.

Kuuntelin pellon laidassa, ja myöhemminkin, mitä kuoro laulaa ja miten kuoro laulaa. On varmaan klisee sanoa, että kuoro on johtajansa soitin, mutta tällä levyllä Sommelo – ja sen variaatiot - ovat johtajansa Juha Holman soitin. Tiedän jotakin levyttämisestä, tekniikalla voidaan auttaa ja mahdollistaa paljon, mutta aina on oltava osaamista ja vahvaa pyrkimystä – tässä tapauksessa nuorisoseuralaisittain itsensä kasvattamisen halua – jotta päästäisiin muin keinon auttamaan ja mahdollistamaan.

Olemme esimerkiksi kuulleet ja ehkä laulaneetkin kouluajoistamme asti Heinillä härkien kaukalon –teosta useasti, eikä se lapsena laulettuna aina miellyttänyt. Joululevyllä, ja äsken tässä konsertissa, Sommelo tarjosi johtajansa sovittaman uuden, seesteisen ja puhtaan tulkinnan. Kuunnelkaapa naisääniä.

Tämän levyn aikaansaamiseksi on tehty paljon töitä. Tämä levy on taidetta, akaalainen kulttuuriteko. Minusta Sommelo-kuorolla on aiheitta itsetutkiskeluun asemastaan suomalaisessa kuorokentässä.

On pyhä jouluyö, on juhla jumalainen, messiaan synnyinyö. Tässä minulle tämän levyn korvamato. Sommelo laulaa Tuo armon valko kyyhky –kappaleen niin juhlallisesti, että siinä julistetaan myös tämän levyn sanoma kauneimmillaan.

Kuulemme tällä levyllä myös vanhaa musiikkia, vilkas mielikuvitukseni saa jonkun kappaleen kuulumaan ortodoksiselta kirkkolaulultakin ja levyllä on myös huikeita solisteja. Kuoro on myös tasapainoinen, kukaan ei laula ketään pois lavalta ja tenoritkin löytyvät osuuksiinsa. Minä en kaipaa kuorolauluun soittimia, koska ihmisen laulu on useimmiten – ja tällä levyllä varsinkin - todella kaunista kuultavaa, mutta tällä levyllä suuren instrumentin osaksi huilu ja kitara sopivat mainiosti.

Sommelo on iältään vanha kuoro. Sillä on historia. Silti kuoro ei ole käpertynyt sisäänpäin, vaan joukkoon otetaan koko ajan uusia laulajia. Tämä on haluttaessa myönteinen haaste niin kuoroyhteisölle kuin sen johtajalle. Tässä on Sommelon voima, halu koko ajan uudistua ja ottaa vastaan haasteita. Sommelon sointi on tänään voimakas, se kuultiin muun muassa jo täällä, kun kuoro lauloi Vanhan virren Taalainmaalta.

Levyllä on myös kuoron johtajan säveltämiä kappaleita Riemuitkaatte kaikki kansat ja Beetlehemin jouluyö. Mukana on myös kuoron johtajan useita sovituksia. Näin kuoro palaa tavallaan juurilleen. Sommelo-kuoron perustaja Niilo Villanen oli myös säveltäjä ja sovittaja – runoilijakin. Hänen kesken jäänyt elämäntyönsä ansaitsisi monella tavalla uudelleen tulemisen Akaassa.

Tämä levy on myös suuri rauhan levy. On aika outo kokemus kuunnella levyltä juhlallista ja kauniisti soivaa Jouluhymniä ja lueskella vaikka tämän päivän lehtiä. Ja kaikkea tätä tekevät ihmiset!

Lopuksi vastaus jo varmasti unohtamaanne kysymykseen. Tänään julkistettava levy on oma huikea kokonaisuutensa ja Sommelon konsertti on jotakin vielä mahtavampaa – sopivaa kuunneltavaa ja katseltavaa lokakuussakin, varsinkin kun kuoro laulaa täällä tänään iloksemme myös muuta ohjelmistoaan.

Toivon tälle levylle menestystä – toivotan Sommelo-kuorolle menestystä sen tulevissa pyrinnöissä – toivon kuoron johtajalle voimia hänen taipaleellaan suomalaisen kuoromusiikin eturintamassa.

Juha Kosonen, 2. lokakuuta 2014